top of page

Tervezd meg az életed Design Thinking-gel! – avagy hogyan alkalmazzuk a formatervezői gondolkodást a

Az év vége, a január eleje a számvetésről, az új év tervezgetéséről is szól. Az ünnepek alatt kizökkenünk a szürke hétköznapokból, így kicsit távolabbról tudunk rátekinteni az életünkre, hogy mit is csinálunk és mivégre? Vajon értelmesnek érzem-e, amit csinálok a munkámban? Továbbra is úgy szeretném tölteni a szabad időmet, mint az elmúlt évben?

Írhatunk újévi fogadalmakat, de nem mindegy, hogy mi alapján. Ebben segít e tervezői szemlélet, hogy megismered, milyen s lenne az az életstílus, amit szívesen élnél, amiben jól éreznéd magad. Ezek alapján érdemes megtervezni az oda vezető utat és az ehhez kapcsolódó fogadalmainkat.


Sokféle vélekedéssel találkozunk azzal kapcsolatban, hogy ki a sikeres ember? Milyen a boldog élet? Kell a szerencse az élethez vagy az Isten adta tehetség? Aki sikeres, nem bukik bele semmibe, rögtön tudja a jó megoldást. Már 14-18 évesen tudnunk kell, hogy milyen pályát választunk, és azon kell szépen haladnunk.

Ezek a vélekedések sokszor gátolhatják is fejlődésünket, vissza vethetnek minket attól, hogy megtegyük azokat a lépéseket, amiktől hosszú távon jobban éreznénk magunkat.

Van, hogy a karrierünk tervezésénél kifelejtjük, hogy ezzel párhuzamosan van magánéletünk, szabad időnk és erre is szeretnénk időt szánni. Ezen a téren is lehetnek céljaink. Például eljutni Amerikába, lefutni a maratont a gyerekkel gyakrabban elmenni kirándulni stb.


Sokan még az egyetem alatt, sőt később is bizonytalanok abban, hogy mit is szeretnének csinálni a munkájuk során, mi az, ami őket boldoggá tenné.


De mi köze ennek a tervezői gondolkodáshoz?

Bill Burnet és a Dave Evans a Stanford egyetemi oktatói először formatervezőként futottak be sikeres karriert. Oktatóként sokan fordultak hozzájuk, hogy mit is kezdjenek miután lediplomáztak. Ez inspirálta őket arra, hogy közösen kifejlesszenek egy kurzust, melynek célja, hogy a hallgatókat felkészítse a formatervező gondolkodásra az egyetem utáni életben való alkalmazásra. Hamarosan az egyetem egyik legnépszerűbb szabadon választható kurzusává vált.


Miben hozott újat ez a módszer?

A formatervezők nem egy megoldásban gondolkodnak, az életünkben sem csak egy jó megoldás van, többféle karriert is befuthatunk, amiben sikeresek lennénk és boldogok. Ahhoz, hogy ezeket megismerjük, információkat kell gyűjtenünk, felvázolni az alternatíváinkat és tesztelni azokat. Ezeket a lépéseket megtehetjük egy termék ötlettel vagy akár a saját életünkkel is.

Segít abban, hogy jól tegyük fel a kérdéseket Például ahelyett, hogy azt kérdeznénk, „mi akarsz lenni, ha nagy leszel”, inkább úgy tesszük föl a kérdést, hogy „kivé vagy mivé szeretnél fejlődni? „.

Folyamatokban érdemes gondolkodnunk, ahhoz hogy kitaláljuk, mi legyen belőlünk és kivé szeretnénk fejlődni, és hogyan teremtsük meg azt az életet, amire vágyunk.

A formatervezők olyan dolgokat képzelnek el, amik még nem léteznek, aztán elkészítik őket. Ugyanezt megtehetjük az életünkkel, a karrierünkkel is. Megvalósíthatunk olyan kombinációt is amilyen még nem volt. Újra értelmezhetünk szakmákat, újakat találhatunk ki.


Ez a fajta gondolkodásmód új lendületet adhat az álmaid, terveid megvalósításához.

A Tervezd meg az életed Design Thinking-gel tréningünkön konkrét gyakorlatokkal segítünk neked a tervezésben, tesztelésben, a többi pedig rajtad múlik!

111 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page