top of page

Neked van már Odüsszeia terved?

Frissítve: 2019. szept. 20.

Kreatív élettervezés design thinkig-gel

Különösen hangzik, mintha afféle filozófusoknak, esztétáknak, irodalmároknak való kedvtelésről lenne szó.

Pedig dehogyis: a kreatív élettervezés alapeszköze az Odüsszeia terv, azaz mindenkinek üdvös, ha gondolkodik saját Odüsszeia tervén, vagy még inkább tervein.


A formatervezői gondolkodás alapelveit ültették át a Szilícium-völgy fejlesztői a termék-és szolgáltatásfejlesztésbe Design Thinking néven és a módszer olyan sikert aratott, hogy használata általánossá vált a startupok üzleti világában. Ezt követte a Stanford Egyetem professzorainak az a felismerése, hogy ez a gondolkodásmód az életünk megtervezéséhez is segítség lehet.

Megtervezni az életet? Hm. Biztos sokan berzenkednek: az életet felesleges tervezni, a nagybetűs Sors irányítja azt. Aki viszont hisz a fejlődési szemléletben, saját magunk és az életünk fejlesztésében, annak való az Odüsszeia terv készítése is.


Odüsszeusz utazása Homérosz művében az élet, mint kaland metaforája. Segítőkkel, barátokkal, ellenségekkel kísért nagy kaland, előre nem látható buktatókkal, mégis új – és új célokkal tűzdelt, a hőst formáló, fejlesztő útjelentéssel. Ezt a metaforát emelték be a módszerbe Bill Burnett és Dave Evans – hogy elkészíthessük „életkalandunk” kreatív prototípusait, Odüsszeia terveinket.


Persze a módszer teljes körű rákészülést igényel. A lényege, hogy légy tisztában azzal, hol állsz most? „I am here!” - mondja az angol és fontos, hogy tudd, honnan indulsz, ismerd jelenlegi helyzetedet, eszközeidet és képességeidet. A jövőd forrását. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nincsenek tisztában saját élethelyzetükkel, forrásaikkal és bővebben áramló folyónak látják azt a valóságosnál. A jövőbe képzelik már az induláskor magukat, veszélyeztetve tervüket.


A módszer további érdekessége, hogy a pozitív pszichológia alapvetéseihez igazodva a terveket arra építi, hogy mennyire élvezzük a tevékenységeket, melyek a középpontjában vannak vágyainknak. Tudván tudva, hogy abban lehetünk igazán sikeresek, amit élvezünk, amiben teljesen átadjuk magunkat és közben áramlik a flow, eggyé válunk a tevékenységgel.


Ezért olyan önismereti gyakorlatokat ajánl a módszer, mint a Jó Idők Naplója vagy a Kincsek a múltban. A naplóírást vagy itt csupán jegyzetet - szinte minden pszichológus ajánlja a koncentrált önmegfigyelés eszközeként.

Döntéshozatali apparátusunk pedig akkor lesz igazán tisztánlátóan bölcs, ha minden eszközünket mozgósítjuk: a tudattalant, a racionálist, az érzelmi és a kreatív oldalunkat is. Azaz használjuk a meditáció, a brainstorming, az interjú és a kutatási módszereket is.


Ha ezt mind megtettük, akkor érdemes nekilátni az Odüsszeia terveink kidolgozására, 1-3-5 éves tervek formájában. Ha célorientált vagy és kellőképpen felkészült, akkor tudni fogod, mit kell tenned azért, hogy terved valóra váljon. Vagy ha mégsem sikerülne, a későbbiekben tudni fogod, hogyan állj fel megerősödve egy újabb kalandért.


Demeter Lilla a HumanHub alapítója

276 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page