top of page

Startupok pszichológiája, avagy én is merjek vállalkozni?

Frissítve: 2021. febr. 5.

Amikor még csak gondolat szintjén álmodozunk a leendő vállalkozásunkról, akkor minden sokkal egyszerűbbnek tűnik. Amikor viszont már benne vagyunk, akkor szembesülünk azzal, hogy mennyi az előre nem látott akadály. Folyamatos a változás és a bizonytalanság  egy vállalkozó életében, meg kell találnunk a kockázatvállalás és a reális helyzetfelismerés egyensúlyát. A pozitív stressz hajt előre, de a feszültség negatív hatásai  miatt sokan érezhetjük, hogy lelkileg és mentálisan is kimerülünk.


Ahhoz, hogy könnyebben megugorjuk az akadályokat, érdemes felkészíteni magunkat pszichésen is a vállalkozás beindításához, hogy a nehéz döntési helyzetekben is a lehető legjobb döntést hozzuk. Egy stabil vállalkozáshoz neked is stabillá, lelkileg és mentálisan is erőssé kell válnod. Ehhez a következők elengedhetetlenek:


Munka és magánélet egyensúlya


Amikor saját cégünket építjük, akkor nem sajnáljuk rá időnket és energiánkat, de vigyáznunk kell, mert ha mindennap túlórázunk és szabadidőnkben is a céges ügyeken gondolkozunk, akkor az egyik legfontosabb dolog fog hiányozni: a pihenés és a magánélet! Ez bizony nagyon könnyen kibillenthet az egyensúlyunkból. Ha nem vagy kipihent, akkor az előbb-utóbb a teljesítményeden és a döntéseiden is meg fog mutatkozni. A család pedig csak akkor marad velünk, ha minőségi időt töltünk együtt.


Mindfulness és meditáció


Ez a technika olyan bölcsesség birtokába juttat, mellyel mindig tiszta fejjel tudsz dönteni. Képes leszel a jelen pillanatra koncentrálni teljes szellemeddel és jó döntéseket hozni a már „megérlelt” intuícióddal. Képes leszel flow-ban, „áramlás élményben” dolgozni, mely  boldogságot és nem mellesleg hatékonyságot is jelent. Meditációval gyorsan feltöltődhetünk és visszaállíthatjuk belső egyensúlyunkat is.


Önismeret  és önreflexió


Légy tisztában erősségeiddel és gyengeségeiddel! Ha ezzel tisztában vagy, akkor látod azt is, hogy milyen feladatokat tudsz magad megoldani és mik azok, amiben külső segítségre vagy fejlesztésre van szükséged. Sőt, át is adhatod ezeket a feladatokat olyan csapattagoknak, akik ebben jobban nálad. Senki sem tökéletes, még te sem! Pont ez teszi izgalmassá az életet, hogy folyamatosan tanulunk egymástól és fejlődünk.

Ahhoz, hogy hosszútávon sikeres legyél, persze sok más dologra is szükséged lesz. Mielőtt belevágsz egy vállalkozásba, érdemes minél jobban körbe járni a témát, tapasztalatokat szerezni a lehető legkisebb kockázattal, hogy ne ússzon el a családi ezüst, hanem profit váljon belőle!


Erre fejlesztettük ki a Vállalkozásfejlesztő Élményprogramunkat. A program keretein belül végig a saját ötleteden dolgozhatsz, mentorálást is kapsz, olyan állapotba hozhatod a vállalkozási ötleted, hogy akár egy befektetőt is felkeress vele.

Felkészítünk a lelki kihívásokra is, megmutatjuk milyen megküzdési stratégiákat érdemes használni.

Megtudhatod, hogyan állíts össze egy jó csapatot, hogyan teszteld az ötleted és hogyan hozz létre egy termék-vagy szolgáltatási „prototípust”. Tedd próbára az ötletedet, mielőtt piacra viszed azt!

26 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page