top of page

Kreatív élettervezés – a Mindset Pszichológia tudósítása a Lelki Egészség Éjszakájáról

Frissítve: 2019. márc. 22.

A Stanford Egyetemen lassan egy évtizede annak, hogy pályaorientációs kurzusokat tartanak a design thinking módszertanának alkalmazásával.


A workshopról


Ebből a karrier- és élettervezésre átdolgozott design thinking módszerből kaptunk ízelítőt a Lelki Egészség Éjszakáján is egy workshop keretében, melyet a HumanHub fejlesztői és megálmodói vezettek. A workshop során nemcsak megismerkedhettünk a formatervezői gondolkodásmóddal, de ki is próbálhattunk néhány technikát!



A program folyamán átbeszéltük a módszer lépéseit, céljait és néhány gyakorlati tippet:


Itt állsz most!


Fontos, hogy akár a karrierünk, akár az életünk (újra)tervezéséről van szó, mindig a jelenből kell kiindulni. Nem egy ideális jövőbeli állapotból vagy a múltbéli élethelyzetünkből. Érdemes tisztában lennünk a már birtokunkban lévő képességeinkkel és erősségeinkkel, de ismernünk kell a hiányosságainkat és a fejlesztendő tulajdonságainkat is a megfelelő döntéshozatalokhoz. Ebben segíthet, ha feltárjuk a problémáinkat. A workshopon különbséget tettünk úgynevezett gravitációs-, illetve horgonyproblémák között. A gravitációs problémáink általában nagyrészt a külvilágból származtathatóak, külső körülmények következtében jöttek létre, és nem tudunk rajtuk változtatni, ahogy a gravitáción sem. Nem tudunk mást tenni, mint elfogadni és belekalkulálni a tervünkbe. Ilyen lehet például az alacsony jövedelem. Horgonyproblémának azokat nevezték, amelyeken szintén nem könnyű változtatni, de van rájuk hatásunk, kitartó munkával fejleszthetjük magunkat, és idővel eliminálhatjuk a problémákat. Ilyen lehet például az előadói készségek hiánya. A horgonyproblémáink esetében kevésbé érdemes az elfogadást választanunk, inkább el kell gondolkoznunk más lehetséges megoldásokon, melyek az épülésünket szolgálják.


Célok


Miután már reálisan látjuk önmagunkat és az élethelyzetünket, a következő lépés, hogy az általunk vágyott célokat a belső iránytűnkhöz igazítsuk. Vagyis próbáljuk úgy megfogalmazni őket, hogy összhangban legyenek az életfilozófiánkkal. Ne mások életét akarjuk reprodukálni, hanem értelmezzük újra a saját életünkre vonatkoztatva!


Ötletelés


Az ötletelés szakaszában sokan elzárkóznak, nem tarják magukat elég kreatívnak, nem mernek a realitás talajától elrugaszkodni. Pedig itt az lenne a cél, hogy

MINÉL TÖBB, AKÁR MEGVALÓSÍTHATATLANNAK TŰNŐ ÖTLET SZÜLESSEN.

Ezen a ponton még nem a minőség a lényeg, hanem a mennyiség. Hozzuk felszínre az intuícióinkat, merjünk nagyot álmodni! Ebben segíthetnek minket például meditációs gyakorlatok vagy különböző fogalom- és elmetérképek. Mindenképpen fontos, hogy valamilyen módon vizualizáljuk ezeket az ötletcsírákat, hogy aztán láthassuk, melyek bírnak kiugró jelleggel.


Lehetséges útvonalak


Az ötletelés után kidolgozhatunk néhány lehetséges útvonalat, amelyekben megvalósíthatjuk a legjobb ötleteinket. A vizualizált elképzeléseinkből kiragadhatunk többet is, amelyet érdemes továbbvinnünk, tovább bontogatnunk, tesztelni, felmérni a külvilágban.


Tervek készítése


A kiválasztott lehetséges útvonalak megvalósítására pedig ajánlott terveket készíteni. Ez a terv lehet például a mostani élet kiterjesztése, vagy elgondolkozhatunk azon, mit csinálnánk, ha ez a jelenlegi élethelyzetünk hirtelen semmivé lenne. Esetleg kidolgozhatunk olyan tervet is, amely arról szól, mit csinálnánk, ha bármibe szabadon belefoghatnánk. Ezek alapján készíthetjük el az Odüsszeia-tervünket, amelyben a következő öt évünk három lehetséges változatát foglalhatjuk össze megadott szempontok alapján.


Interjúk készítése


Mindegyik tervünk kapcsán hasznos megkérdeznünk a témában szakértőnek tartott személyeket. Illetve a szakértőkön túl bárkit, aki azt csinálja, amit mi is szeretnénk, vagy aki a tervezés során felmerült kérdéseinkre választ adhat. Ezen a ponton szükséges tudatosítanunk, hogy nem érdemes titokban tartani az elképzeléseinket, mert a megvalósításnál nagyon fontosak lehetnek ezek a beszélgetőpartnerek, hiszen így új kapcsolatokat is építhetünk és segítőtársakra találhatunk.


Tervek értékelése


Az interjúk, a begyűjtött információk és a belső iránytűnk alapján érdemes mérlegelni, hogy melyik tervet is valósítsuk meg. Fontos, hogy megértsük, ez nincs kőbe vésve, életünk alakítható folyamat.


Indulj és valósítsd meg!


A fenti, workshopon ismertetett lépesek segíthetnek abban, hogy olyan jól felépített életet élhessünk, amiben valóban jól érezzük magunkat, fejlődhetünk és megvalósíthatjuk a vágyott céljainkat.


Útravaló


A design thinking használatának a lényege a karrier- és élettervezésben is, hogy információt gyűjtsünk, terveket készítsünk, teszteljük az ötleteinket, és ennek eredményeit beépítsük a tervezési folyamatba. Vegyünk észre minél több megoldást és ötletet egy-egy problémával kapcsolatban, figyeljünk a valós igényekre! Használhatunk ehhez brainstorming elemeket, interjú technikákat, grafikai megoldásokat, tervezési- és szervezési módszereket. A workshopon néhány fogódzót is kaptunk, melyek közelebb vihetnek minket a design thinking módszeréhez. Ezeket szem előtt tartva bárki elindulhat a kreatív élettervezés izgalmas útján:


Légy kíváncsi! Próbáld ki! Fogalmazd újra! Kérj segítséget, merj kérdezni! Nem vagy egyedül, társulj másokkal!

112 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Meseország mindenkié

Az utóbbi időben nagy port kavart a Meseország mindenkié című mesekönyv. A mesék évezredes hagyománya, hogy egy közösséget tanítanak bölcseleti szempontból. Hogy ki, mit ért meg belőle, az a tanítókon

bottom of page