top of page

Kreatív élettervezés – a Mindset Pszichológia tudósítása a Lelki Egészség Éjszakájáról

Frissítve: 2019. márc. 22.

A Stanford Egyetemen lassan egy évtizede annak, hogy pályaorientációs kurzusokat tartanak a design thinking módszertanának alkalmazásával.


A workshopról


Ebből a karrier- és élettervezésre átdolgozott design thinking módszerből kaptunk ízelítőt a Lelki Egészség Éjszakáján is egy workshop keretében, melyet a HumanHub fejlesztői és megálmodói vezettek. A workshop során nemcsak megismerkedhettünk a formatervezői gondolkodásmóddal, de ki is próbálhattunk néhány technikát!A program folyamán átbeszéltük a módszer lépéseit, céljait és néhány gyakorlati tippet:


Itt állsz most!


Fontos, hogy akár a karrierünk, akár az életünk (újra)tervezéséről van szó, mindig a jelenből kell kiindulni. Nem egy ideális jövőbeli állapotból vagy a múltbéli élethelyzetünkből. Érdemes tisztában lennünk a már birtokunkban lévő képességeinkkel és erősségeinkkel, de ismernünk kell a hiányosságainkat és a fejlesztendő tulajdonságainkat is a megfelelő döntéshozatalokhoz. Ebben segíthet, ha feltárjuk a problémáinkat. A workshopon különbséget tettünk úgynevezett gravitációs-, illetve horgonyproblémák között. A gravitációs problémáink általában nagyrészt a külvilágból származtathatóak, külső körülmények következtében jöttek létre, és nem tudunk rajtuk változtatni, ahogy a gravitáción sem. Nem tudunk mást tenni, mint elfogadni és belekalkulálni a tervünkbe. Ilyen lehet például az alacsony jövedelem. Horgonyproblémának azokat nevezték, amelyeken szintén nem könnyű változtatni, de van rájuk hatásunk, kitartó munkával fejleszthetjük magunkat, és idővel eliminálhatjuk a problémákat. Ilyen lehet például az előadói készségek hiánya. A horgonyproblémáink esetében kevésbé érdemes az elfogadást választanunk, inkább el kell gondolkoznunk más lehetséges megoldásokon, melyek az épülésünket szolgálják.


Célok


Miután már reálisan látjuk önmagunkat és az élethelyzetünket, a következő lépés, hogy az általunk vágyott célokat a belső iránytűnkhöz igazítsuk. Vagyis próbáljuk úgy megfogalmazni őket, hogy összhangban legyenek az életfilozófiánkkal. Ne mások életét akarjuk reprodukálni, hanem értelmezzük újra a saját életünkre vonatkoztatva!


Ötletelés


Az ötletelés szakaszában sokan elzárkóznak, nem tarják magukat elég kreatívnak, nem mernek a realitás talajától elrugaszkodni. Pedig itt az lenne a cél, hogy

MINÉL TÖBB, AKÁR MEGVALÓSÍTHATATLANNAK TŰNŐ ÖTLET SZÜLESSEN.

Ezen a ponton még nem a minőség a lényeg, hanem a mennyiség. Hozzuk felszínre az intuícióinkat, merjünk nagyot álmodni! Ebben segíthetnek minket például meditációs gyakorlatok vagy különböző fogalom- és elmetérképek. Mindenképpen fontos, hogy valamilyen módon vizualizáljuk ezeket az ötletcsírákat, hogy aztán láthassuk, melyek bírnak kiugró jelleggel.


Lehetséges útvonalak


Az ötletelés után kidolgozhatunk néhány lehetséges útvonalat, amelyekben megvalósíthatjuk a legjobb ötleteinket. A vizualizált elképzeléseinkből kiragadhatunk többet is, amelyet érdemes továbbvinnünk, tovább bontogatnunk, tesztelni, felmérni a külvilágban.


Tervek készítése


A kiválasztott lehetséges útvonalak megvalósítására pedig ajánlott terveket készíteni. Ez a terv lehet például a mostani élet kiterjesztése, vagy elgondolkozhatunk azon, mit csinálnánk, ha ez a jelenlegi élethelyzetünk hirtelen semmivé lenne. Esetleg kidolgozhatunk olyan tervet is, amely arról szól, mit csinálnánk, ha bármibe szabadon belefoghatnánk. Ezek alapján készíthetjük el az Odüsszeia-tervünket, amelyben a következő öt évünk három lehetséges változatát foglalhatjuk össze megadott szempontok alapján.


Interjúk készítése


Mindegyik tervünk kapcsán hasznos megkérdeznünk a témában szakértőnek tartott személyeket. Illetve a szakértőkön túl bárkit, aki azt csinálja, amit mi is szeretnénk, vagy aki a tervezés során felmerült kérdéseinkre választ adhat. Ezen a ponton szükséges tudatosítanunk, hogy nem érdemes titokban tartani az elképzeléseinket, mert a megvalósításnál nagyon fontosak lehetnek ezek a beszélgetőpartnerek, hiszen így új kapcsolatokat is építhetünk és segítőtársakra találhatunk.


Tervek értékelése


Az interjúk, a begyűjtött információk és a belső iránytűnk alapján érdemes mérlegelni, hogy melyik tervet is valósítsuk meg. Fontos, hogy megértsük, ez nincs kőbe vésve, életünk alakítható folyamat.


Indulj és valósítsd meg!


A fenti, workshopon ismertetett lépesek segíthetnek abban, hogy olyan jól felépített életet élhessünk, amiben valóban jól érezzük magunkat, fejlődhetünk és megvalósíthatjuk a vágyott céljainkat.


Útravaló


A design thinking használatának a lényege a karrier- és élettervezésben is, hogy információt gyűjtsünk, terveket készítsünk, teszteljük az ötleteinket, és ennek eredményeit beépítsük a tervezési folyamatba. Vegyünk észre minél több megoldást és ötletet egy-egy problémával kapcsolatban, figyeljünk a valós igényekre! Használhatunk ehhez brainstorming elemeket, interjú technikákat, grafikai megoldásokat, tervezési- és szervezési módszereket. A workshopon néhány fogódzót is kaptunk, melyek közelebb vihetnek minket a design thinking módszeréhez. Ezeket szem előtt tartva bárki elindulhat a kreatív élettervezés izgalmas útján:


Légy kíváncsi! Próbáld ki! Fogalmazd újra! Kérj segítséget, merj kérdezni! Nem vagy egyedül, társulj másokkal!

Forrás: http://mindset.co.hu/kreativ-elettervezes-design-thinking-gel-tudositas-a-lelki-egeszseg-ejszakajarol/

110 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Az utóbbi időben nagy port kavart a Meseország mindenkié című mesekönyv. A mesék évezredes hagyománya, hogy egy közösséget tanítanak bölcseleti szempontból. Hogy ki, mit ért meg belőle, az a tanítókon

bottom of page