top of page

Inkubátor induló humán vállalkozásoknak – HumanHub Budapest

A HumanHub az első magyar humán startupokat támogató inkubátorház Budapesten, melynek célja a humán területen dolgozó szakemberek innovatív vállalkozás ötleteinek felkarolása.

A Hub segítséget jelent minden olyan kezdő és újratervező humán szakember számára, aki egy jó, a társadalom egészének hasznára váló ötlettől szeretne eljutni egy működőképes vállalkozás megvalósításáig. A feladat nem egyszerű, viszont nagyon is lehetséges – bizonyítja ezt számos sikeres projekt. Sebestyén Lillával, a HumanHub Budapest szakmai vezetőjével és Demeter Lilla intézményvezető, tulajdonossal beszélgettünk.


Tegyük fel, hogy van egy vállalkozás ötletem, hogyan tudtok segíteni abban, hogy megvalósítsam?


D.L.: Sokféle tudású, képzettségű ötletgazda léphet be hozzánk, így mindig hozzájuk igazítjuk a támogatás módját. Van, aki humán területről érkezik és gazdasági szakértelemre van szüksége, mert ilyen képzést egyáltalán nem kapott, és van aki pénzügyi vagy gazdasági végzettséggel egy érdekes humán ötletet hoz és ahhoz kér szakmai támogatást. A lényeg, hogy a szakértői csapatból mindenki választhat a Hubban magának egy mentort saját igénye szerint, akire leginkább szüksége van és aki mentorálja a “termékké válás” folyamatát. Segít a célok kitűzésében és a feladatok pontosításában. Jó kérdéseket tesz fel, a kívülálló éleslátásával tapint a neuralgikus pontokra. Lelkesít és támogat, még ha olykor rögös is az út.

Van egy bizonyos alaptudás, ami kell ahhoz, hogy egy ötletből valóság legyen?


S.L: Ez egy sok összetevős dolog. Nem csak tudásra van szükség, hanem kreativitásra, rugalmasságra és kitartásra. És persze arra a bölcsességre, hogy felismerjük, épp mikor melyikre van szükség. Amit minden ötletgazdának ajánlanék, az a Service Design gondolkodásmód. Ezt Amerikában, a Szilikon völgyben dolgozták ki és remekül alkalmazható egy-egy ötlet mérlegeléséhez, kidolgozásához és teszteléséhez. Ez a módszer megtanít arra, hogy “körültekintően kockáztassunk”, tudatosan tervezzünk. Alaposan járjuk körül azt a problémát, amire újszerű megoldást keresünk. Fontos hogy meghallgassuk és jól tudjuk kezelni a visszajelzéseket, azokat az ötletünk fejlesztésére tudjuk felhasználni. Talán ez a legáltalánosabb alap, ami minden projektnél hasznos.

Teljesen kezdők is csatlakozhatnak hozzátok?


D.L: Miért is ne? Nem az életkortól függ, ki, mikor válik alkalmassá vállalkozni. A lényeg, hogy jó csapatot gyűjtsön maga köré és nyitott legyen a tanulásra. Jellemzően persze inkább olyanok csatlakoznak, akiknek már van néhány év munkatapasztalata, de vállalkozóként újak, kezdőnek számítanak.

Hogyan lehet bekerülni hozzátok?


S.L: Egy motivációs levelet kérünk a jelentkezőktől, amiben kifejtik az ötletüket és bemutatkoznak a projekt tagok. Azt kérjük, hogy mutassák be részletesen, hogy milyen terveik vannak és mit várnak a HumanHub tagságtól. Ezután egy személyes találkozó keretében közösen döntünk a csatlakozásról. Évente több kampány időszakot is indítunk, de ez nem zárja ki, hogy a köztes időben is fogadjunk új tagokat.

Milyen jellegű és milyen kiforrottságú projektekkel lehet csatlakozni?


D.L: Elsősorban a társadalmilag hasznos témájú projektekkel foglalkozunk, a szociális területek és a segítő szakemberek vállalkozásait várjuk. Leginkább az úgynevezett pre-seed állapotú projektek, vállalkozások támogatását vállaljuk. Ez azt jelenti, hogy az ötlettől a “már érdemes elkezdeni” állapotig tudjuk kísérni a tagokat, illetve az a kitűzött célunk, hogy az induló vállalkozások a maguk lábán tudjanak megállni, ne csak a befektetőkről álmodozzanak.

Milyen előnyökkel jár a tagság, pontosan milyen programokon vesznek részt a tagok?


S.L.: Az egyéni mentorálás mellett workshopkat és úgynevezett Hubos Kakaó, networking esteket is szervezünk. Színes bemutatkozási lehetőségeket is biztosítunk a tagoknak. Ilyenek például a Nyílt Napjaink. Már második alkalommal leszünk kint standdal és előadással a Pszinapszis Pszichológiai Napokon, illetve idén a Startup Safary Budapest két napos áprilisi rendezvényén is ellátogathatnak hozzánk az érdeklődők. Fontos, hogy az ötleteket megismerjék a potenciális felhasználók és befektetők. A tematikus workshopok keretében kis csoportban, interaktív módon fejlődhetnek a tagok. Itt jut idő arra, hogy mindenki projektjét megvizsgáljuk az adott téma szempontjából. A témák általában a vállalkozások fejlesztéshez kapcsolódnak, mint például milyen a jó weboldal, hogyan beszéljünk nyilvánosság előtt, és így tovább. A Hubos Kakaó estek keretében kötetlenebbül beszélgethetünk, tapasztalatot cserélhetünk, kapcsolódhatnak egymáshoz az ötletek

. Belépés nélkül is részt lehet venni egy-egy rendezvényen?


D.L: Igen, olyan szolgáltatási piramist kínálunk, ami lehetőséget biztosít a klubtagoknak arra, hogy betekintsenek a Hub életébe, eljöjjenek a workshopokra ugyanakkor nem kell elköteleződniük a belépés mellett. Inspirálódhatnak és megismerkedhetnek a szakértőkkel, mentorokkal, tagokkal.

Kik tartják a szakmai előadásokat, hogyan épül fel a HumanHub csapat?


S.L: Lillával ketten álmodtuk meg a HumanHub-ot, de már nagyon korai fázisban bevontuk a körülöttük lévő szakértőket, hogy mit szólnak az ötlethez és van-e kedvük részt venni benne. Talán emiatt is szakértőink, mentoraink ugyanúgy magukénak érzik a Hub-ot. Felnőttképzési intézményként működünk a HumanHub mellett, így mi magunk is megtapasztaltuk, hogy milyen kihívásokkal jár a humán szférában vállalkozni, valamint, hogy milyen szakértők bevonására van szükségünk. Ezzel, a már meglévő csapattal indultunk neki a fejlesztésnek és azóta is folyamatosan bővül a csapatunk. A szakmai előadásokat illetve workshopokat elsősorban ők tartják, emellett rendszeresen hívunk külső előadókat is.


A cikk folytatása elérhető az imami.hu oldalon

30 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Meseország mindenkié

Az utóbbi időben nagy port kavart a Meseország mindenkié című mesekönyv. A mesék évezredes hagyománya, hogy egy közösséget tanítanak bölcseleti szempontból. Hogy ki, mit ért meg belőle, az a tanítókon

Σχόλια


bottom of page